Ως το «πρώτο βήμα» για να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου χαρακτήρισαν κυβερνητικά στελέχη την υπερψήφιση από τη Βουλή της αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης για το νεοναζιστικό κόμμα…
Συνολικά ψήφισαν 272 βουλευτές, από τους οποίους υπέρ της αναστολής ψήφισαν 241, κατά 26, ενώ 5 δήλωσαν παρών. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ψήφισε κατά της πρότασης. «Κατά συνείδηση» ψήφισαν οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., ενώ η βουλευτής τους Χρυσούλα Γιαταγάνα καταψήφισε την πρόταση υποστηρίζοντας «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αναστείλουμε την καταβολή της χρηματοδότησης στην Χ.Α. επειδή έχει συλληφθεί ο αρχηγός της και άλλοι, αν δεν εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση». Από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αμέσως επόμενο διάστημα,η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή. Η «βιασύνη» της κυβέρνησης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συνδέεται με εκλογικά σενάρια και ειδικότερα αυτό της πρόωρης προσφυγής σε κάλπες εθνικών εκλογών. Οι εμπνευστές του σχεδίου εκτιμούν ότι μεγάλο τμήμα δεξιών ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής θα μετακινηθούν και πάλι προς τη ΝΔ, αν τεθεί εκτός νόμου το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου και ο ίδιος παραμείνει στη φυλακή.
Στην παρούσα φάση, πάντως, όπως εκτιμούν αναλυτές εταιρειών δημοσκοπήσεων, «κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό». Παράλληλα, στελέχη της ΝΔ σε ιδιωτικές συζητήσεις τους σημειώνουν ότι αν η Χρυσή Αυγή τεθεί εκτός νόμου, δεν είναι σίγουρο ότι «θα καρπωθεί η ΝΔ εκλογικά οφέλη». Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι μπορεί να λειτουργήσει «αρνητικά μια τέτοια εξέλιξη», αφού σε τίποτα «δεν εμποδίζει τα μέλη της Χρυσής Αυγής να διεκδικήσουν την είσοδο τους στη Βουλή με άλλο όνομα του κόμματος».
Κώστας Γυφτοδήμος