Navigation Menu

Πούτιν σε Μέρκελ και Κάμερον: Νόμιμο το δημοψήφισμα στην Κριμαία


Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία είχε την Κυριακή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν...

Ο κ. Πούτιν διεμήνυσε στους δύο ευρωπαίους ηγέτες πως η απόφαση των κριμαϊκών Αρχών να προκηρύξουν δημοψήφισμα για το ενδεχόμενο προσάρτησης της χερσονήσου στην Ρωσία είναι καθ’ όλα νόμιμη.

«Ο [πρόεδρος] Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε πως τα βήματα στα οποία προέβησαν οι νόμιμες Αρχές στην Κριμαία βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στοχεύουν στο να διασφαλίσουν τα νόμιμα συμφέροντα του πληθυσμού της [κριμαϊκής] χερσονήσου», όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ ενημέρωσε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, ότι το προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωσή της ή μη με τη Ρωσία παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας και είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο.

Η ίδια εξέφρασε την απογοήτευσή της που δεν συντελέστηκε πρόοδος για τη σύσταση "διεθνούς ομάδας επαφής", η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η γερμανική κυβέρνηση.

"Επισήμανε την κρισιμότητα της κατάληξης σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σχετικά με το θέμα", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Την Πέμπτη, η Μέρκελ δήλωσε ότι αν δεν συγκροτηθεί διεθνής ομάδα επαφής μέσα στις επόμενες ημέρες και δεν επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι πιθανόν η ΕΕ να επιβάλει στη Ρωσία περισσότερες κυρώσεις όπως περιορισμούς στις μετακινήσεις και πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι «επιθυμεί να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση» στην Ουκρανία, όπως ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ

«Ο πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας μια Ουκρανία σταθερή. Είπε ότι η Ρωσία επιθυμεί να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση και ότι θα συζητήσει αύριο (Δευτέρα) με τον υπουργό Εξωτερικών (της Ρωσίας Σεργκέι) Λαβρόφ τις προτάσεις για την δημιουργία της ομάδας επαφής», που υποστηρίζουν οι Δυτικοί πως πρέπει να συσταθεί, σημείωσε μια εκπρόσωπος του Κάμερον σε σχετική γραπτή ανακοίνωση.

«Ο πρωθυπουργός (της Βρετανίας) κάλεσε σήμερα το πρωί τον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσει να συμβάλει να μειωθεί η ένταση στην Ουκρανία και να υποστηρίξει το σχηματισμό μιας ομάδας επαφής η οποία θα μπορούσε να συμβάλει να διεξαχθούν άμεσες συζητήσεις ανάμεσα στη ρωσική και στην ουκρανική κυβέρνηση», ανέφερε η εκπρόσωπος.

Ο Κάμερον επέμεινε ότι θέλει όπως και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί εταίροι να «συνεργαστεί με τη Ρωσία για να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στην κατάσταση στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Κριμαίας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγνώρισε «το δικαίωμα όλων των Ουκρανών να αποφασίζουν για το μέλλον τους», πρόσθεσε όμως ότι είναι «οι εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου, που αποτελούν το μέσον για να το πράξουν».

Στην Ουκρανία προγραμματίζεται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές την 25η Μαΐου, αλλά η Κριμαία σχεδιάζει να διεξαγάγει την 16η Μαρτίου ένα δημοψήφισμα στο οποίο οι εκλογείς θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην ένταξη της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία ή σε μια ενισχυμένη αυτονομία. Η ημερομηνία που ορίστηκε για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού χαρακτηρίστηκε «γελοία» από τον επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Οι Κάμερον και Πούτιν συζήτησαν επίσης «τις σημαντικές οικονομικές προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ουκρανία και συμφώνησαν στην αναγκαιότητα η διεθνής κοινότητα να της χορηγήσει χρηματοοικονομική υποστήριξη τους προσεχείς μήνες», ανέφερε η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στο Λευκό Οίκο ο Γιατσενιούκ

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ πρόκειται να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη 12η Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η επίσημη αυτή επίσκεψη έχει σκοπό να υπογραμμίσει τη «σθεναρή υποστήριξη» της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες αναζήτησης μιας ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία, καθώς και στην προσφορά διεθνούς οικονομικής βοήθειας στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.

Η διμερής συνάντηση θα γίνει μόλις μερικές ημέρες πριν διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας με το ερώτημα εάν οι πολίτες της επιθυμούν την ένταξή της στη Ρωσία, για θα στείλει ένα μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον τάσσεται υπέρ της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με τρόπους να αναζητηθεί «ένας ειρηνικός τρόπος επίλυσης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Κριμαία, ο οποίος θα τηρεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητας της Ουκρανίας», επέμεινε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει «κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα. . . εξασφαλίζοντας μια ευρεία διεθνή υποστήριξη. Προσκάλεσε τον Ουκρανό πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο την Τετάρτη για να επιδείξει ακόμη περισσότερο την υποστήριξή του» προς τη χώρα αυτή, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Τόνι Μπλίνκεν, βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Γιατσενιούκ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσει σχετικά με τον τερματισμό της κρίσης στην Κριμαία. «Την προσεχή Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου διότι θα έχω φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσω στο ανώτατο επίπεδο τη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία», είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax κατά την έναρξη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στην περίπτωση που οι κάτοικοι της Αυτόνομης Δημοκρατίας ταχθούν υπέρ της απόσχισής της από την Ουκρανία και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διεμήνυσε σήμερα ο Τόνι Μπλίνκεν, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Το δημοψήφισμα στην περιοχή αυτή, όπου οι Ρωσόφωνοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, προκηρύχθηκε από αξιωματούχους στην Κριμαία για την Κυριακή 16η Μαρτίου.

Ο Μπλίνκεν, βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στην εκπομπή "State of the Union" του αμερικανικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου CNN ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις για το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

«Κατά πρώτον, εάν υπάρξει προσάρτηση της Κριμαία, (μια απόφαση) στο δημοψήφισμα που θα μεταφέρει την Κριμαία από την Ουκρανία στη Ρωσία, δεν θα το αναγνωρίσουμε, ούτε ο περισσότερος κόσμος», είπε ο Μπλίνκεν.

«Δεύτερον, η πίεση που ασκούμε ήδη σε συντονισμό με τους εταίρους μας θα ενταθεί. Ο πρόεδρος το κατέστησε πολύ σαφές ανακοινώνοντας τις κυρώσεις μας, όπως το έκαναν και οι Ευρωπαίοι, ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και ότι έχουμε δημιουργήσει έναν πολύ ευέλικτο και πολύ σκληρό μηχανισμό για να κλιμακώσουμε την πίεση, να εντείνουμε τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα έχει δηλώσει πως θεωρεί ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Συντάγματος της Ουκρανίας. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε κυρώσεις όπως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων προσώπων τα οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ευθύνονται για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμπεριλήφθηκε στα πρόσωπα αυτά.

Η αντίδραση τρου ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο βρίσκεται «στο πλευρό της Ουκρανίας» κι απαίτησε από τη Ρωσία να τηρήσει τις «διεθνείς δεσμεύσεις της» σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε γερμανική εφημερίδα.

«Όταν συναντήθηκα με τον (μεταβατικό) πρωθυπουργό (Αρσένι) Γιατσενιούκ την Πέμπτη, τον συνεχάρην για την δέσμευσή του υπέρ μιας ειρηνικής λύσης. Τον διαβεβαίωσα ότι το NATO βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε ο Ράσμουσεν στην γερμανική εφημερίδα Bild.

«Αναμένουμε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της, θα αποσύρει τα στρατεύματά της και δεν θα επέμβει σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Στο χάρτη της Ευρώπης του 21ου αιώνα, κανένας δεν πρέπει να αποπειραθεί να χαράξει καινούργια σύνορα», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι το Σύμφωνο αποφάσισε να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Ουκρανία και να αναθεωρήσει αυτή με τη Ρωσία.

«Θέσαμε το σύνολο της συνεργασίας NATO-Ρωσίας υπό επανεξέταση», ενώ ανεστάλησαν οι κοινές συναντήσεις των δύο μερών, είχε δηλώσει ο Ράσμουσεν μετά το πέρας της διμερούς συνόδου σε επίπεδο πρεσβευτών στην έδρα της Ατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

[ΑΜΠΕ]

0 σχόλια: